Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
KOSTKA CZARNY SAD choć znana też pod nazwą KOSTKA CZARNY LAS to połączenie czekoladowego brownie, kremu śmietankowo-waniliowego i frużeliny wiśniowej. Smakuje wybornie :-)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 30
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12567
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 30
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12567
Składniki
CZEKOLADOWE BROWNIE: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. W rondelku o grubym dnie rozpuść masło. 2. Zdejmij z ognia i od razu dodaj czekoladę. 3. Odstaw na 2 minuty. 4. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego kremu czekoladowego. 5. W drugim naczyniu rózgą kuchenną lekko roztrzep jajka (nie ubijaj). 6. Dodaj ekstrakt, cukier, sól i wymieszaj. 7. Dodaj krem czekoladowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 8. Wymieszaj tylko do połączenia się składników. 9. Masę czekoladową przelej do formy o wymiarach 33 x 23 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. 10. Piecz w temperaturze 160°C przez około 30 minut. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. 11. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
KREM ŚMIETANKOWO-WANILIOWY: 1. Wszystkie składniki oprócz rozpuszczonej żelatyny umieść w misie miksera. 2. Ubij do otrzymania gęstego kremu. 3. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodaj 2 łyżki kremu i dokładnie wymieszaj. 4. Tak zaprawioną żelatynę dodaj do kremu i natychmiast ubij do połączenia.
FRUŻELINA WIŚNIOWA: 1. Żelatynę w proszku zalej 3 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. 2. W małym rondelku wymieszaj owoce z cukrem i sokiem z cytryny. 3. Umieść na gazie i zagotuj. 4. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie i ponownie zagotuj. 5. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj napęczniałą żelatynę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. 6. Pozostaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
WYKONANIE: 1. Na brownie wyłóż krem śmietankowo-waniliowy. Wyrównaj. 2. Na krem wyłóż gęstniejącą frużelinę. 3. Schłodź w lodówce. * Ciasto przechowuj w lodówce, ale wyjmij z niej na 30 minut przed podaniem, gdyż brownie twardnieje w lodówce ze względu na dużą ilość masła i czekolady. *Smacznego :-)