Przepis wart wypróbowania: "Kostki jagodowe"
Kostki jagodowe
Składniki
- 3 jajka
- 10 dag drobnego cukru
- 10 dag mąki pszennej; 25 dag jagód
- 12 dag drobnego cukru l 25 dag miękkiego twarogu
- 2 opakowania śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny; Wykończenie: 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 20 dag czarnych jagód
- 6 łyżek drobnego cukru
- 250 ml czerwonego wina
Składniki
- 3 jajka
- 10 dag drobnego cukru
- 10 dag mąki pszennej; 25 dag jagód
- 12 dag drobnego cukru l 25 dag miękkiego twarogu
- 2 opakowania śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny; Wykończenie: 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 20 dag czarnych jagód
- 6 łyżek drobnego cukru
- 250 ml czerwonego wina

Etapy przygotowania
Jajka rozbij. Żółtka ubij z połową cukru na pianę. Z białek i reszty cukru ubij sztywną pianę i stopniowo wmieszaj ją razem z przesianą mąką do piany z żółtek. Ciasto wlej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 °C przez ok. 25 minut.
Opłukane i oczyszczone jagody rozmiksuj z cukrem. Wymieszaj z twarogiem i ubitą na sztywno śmietaną. Żelatynę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu i wmieszaj do kremu. Rozsmaruj na schłodzonym cieście w formie i poczekaj, aż stężeje.
Namocz żelatynę w 100 ml wody. Połowę jagód rozgotuj z cukrem i winem. Przetrzyj mieszankę i na małym ogniu rozpuść w niej żelatynę (nie gotuj!). Resztę jagód rozłóż na kremie i zalej letnią galaretką jagodową. Schłódź.Czas przygotowania: 80 minut Cena porcji: ok. 4,5 zł Kalorie: porcja 236 kcalŹródło: Na żywo
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 151
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 151


Składniki
- 3 jajka
- 10 dag drobnego cukru
- 10 dag mąki pszennej; 25 dag jagód
- 12 dag drobnego cukru l 25 dag miękkiego twarogu
- 2 opakowania śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny; Wykończenie: 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 20 dag czarnych jagód
- 6 łyżek drobnego cukru
- 250 ml czerwonego wina
Jajka rozbij. Żółtka ubij z połową cukru na pianę. Z białek i reszty cukru ubij sztywną pianę i stopniowo wmieszaj ją razem z przesianą mąką do piany z żółtek. Ciasto wlej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 °C przez ok. 25 minut.
Opłukane i oczyszczone jagody rozmiksuj z cukrem. Wymieszaj z twarogiem i ubitą na sztywno śmietaną. Żelatynę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu i wmieszaj do kremu. Rozsmaruj na schłodzonym cieście w formie i poczekaj, aż stężeje.
Namocz żelatynę w 100 ml wody. Połowę jagód rozgotuj z cukrem i winem. Przetrzyj mieszankę i na małym ogniu rozpuść w niej żelatynę (nie gotuj!). Resztę jagód rozłóż na kremie i zalej letnią galaretką jagodową. Schłódź.Czas przygotowania: 80 minut Cena porcji: ok. 4,5 zł Kalorie: porcja 236 kcalŹródło: Na żywo