Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Koszyczki z budyniem i morelami"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 17
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 281
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 17
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 281
Składniki
Budyń wymieszaj z 5 łyżkami mleka i 3 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotuj, wlej budyń i gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją. Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wytnij 12 kwadratów (o boku ok. 10 cm).
Wgłębienia w foremce na muffinki (na 12 sztuk) posmaruj masłem, wyłóż kawałeczkami pergaminu (dzięki temu łatwiej wyjmiesz upieczone babeczki). Każde wgłębienie wylep kawałkiem ciasta francuskiego.
Śmietanę zmiksuj z jajkami i resztą cukru. Nie przerywając ucierania, dodawaj do masy po łyżce budyniu. Kremem napełnij foremki wyłożone ciastem (pozostaw miejsce na morele). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 30 min.
Morele dokładnie osącz z zalewy na sitku. 10 min przed końcem pieczenia do każdej babeczki włóż po 1 połówce moreli. Babeczki ostudź, przełóż z foremek do papierowych papilotek. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.
Zamiast posypywać babeczki cukrem, możesz polać je roztopioną czekoladą. Przelej ją do woreczka foliowego. W rogu wytnij małą dziurkę i wciśnij pa seczki czekolady na babeczki.Źródło: Tina