Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Koszyczki z dżemem"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 17
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 248
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1133
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 112
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 17
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 248
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1133
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 112
Składniki
Czas przygotowania: 55 minut, 1 sztuka: 340 kcal. Cena sztuki: 1,20 zł
Ciasto francuskie rozmroź w pokojowej temperaturze. Płaty ułóż jeden na drugim na stolnicy lekko oprószonej mąką. Rozwałkuj. Z placka odetnij pasek ciasta, resztę pokrój na kwadraty.
Foremki do tarteletek (o średnicy 12 cm) posmaruj tłuszczem. Wylep kwadratami ciasta. Dobrze dociśnij je do spodów i brzegów foremek. Dżem porzeczkowy wymieszaj z alkoholem i migdałami. Nałóż do przygotowanych spodów.
Odłożone ciasto potnij na cienkie paseczki. Ułóż z nich krateczki na wierzchach tarteletek. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w temp. 190 st.Źródło: Tina