Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Koszyczki z kruchego ciasta"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut. 1 sztuka: 380 kcal. Cena sztuki: 2,20 zł
Ciasto: masło pokrój na kawałki, wymieszaj z 20 dag mąki, żółtkami, 5 dag cukru i 2 łyżkami wody. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj. Placek potnij na 4 kwadraty. Ze skrawków ciasta wytnij listki.
Pistacje posiekaj. Jabłka umyj, wytrzyj, zetnij wierzchy i ostrożnie wydrąż. Usuń gniazda nasienne, resztę miąższu pokrój w kosteczkę, wymieszaj z rodzynkami i orzechami. Domieszaj rum, łyżkę cukru i sok cytrynowy.
Jabłka napełnij przygotowanym farszem. Postaw na kawałkach ciasta. Unieś rogi kwadratów i zlep nad jabłkami. Przyklej listki. Ustaw na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.Źródło: Tina