Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotlety jarskie z pieczarkami"
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 394
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 330
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 189
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 394
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 330
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 189
Składniki
Ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do garnka z wodą. Gotować, aż będą miękkie, po czym odcedzić. Ubić z nich piure i odstawić.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucić pieczarki i rozgniecione ząbki czosnku. Smażyć przez pięć minut, nieustannie mieszając, po czym dokładnie je odcedzić.
Pieczarki połączyć z ziemniakami, dodać jajko oraz szczypiorek. Masę podzielić na mniejsze części i uformować kotleciki. Jeżeli ciasto nie klei się wystarczająco, można dodać jeszcze jedno jajko. Kotleciki obtoczyć w mące.
Smażyć je na patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, z obydwu stron. Zdejmować, gdy nabiorą barwy złocisto-brązowej. Podawać na stół bardzo ciepłe i posypane odrobiną szczypiorku.
ok. 75 minut
<strong>Superrada</strong>
Pieczarki w takich jarskich kotlecikach można zastąpić suszonymi grzybami leśnymi (np. podgrzybkami i prawdziwkami). Wcześniej trzeba je jednak namoczyć i obgotować.Źródło: Twoje Imperium