Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotlety jarskie z pieczarkami"
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 110
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 129
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 110
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 129
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Składniki
Ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do garnka z wodą. Gotować, aż będą miękkie, po czym odcedzić. Ubić z nich piure i odstawić.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucić pieczarki i rozgniecione ząbki czosnku. Smażyć przez pięć minut, nieustannie mieszając, po czym dokładnie je odcedzić.
Pieczarki połączyć z ziemniakami, dodać jajko oraz szczypiorek. Masę podzielić na mniejsze części i uformować kotleciki. Jeżeli ciasto nie klei się wystarczająco, można dodać jeszcze jedno jajko. Kotleciki obtoczyć w mące.
Smażyć je na patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, z obydwu stron. Zdejmować, gdy nabiorą barwy złocisto-brązowej. Podawać na stół bardzo ciepłe i posypane odrobiną szczypiorku.
ok. 75 minut
<strong>Superrada</strong>
Pieczarki w takich jarskich kotlecikach można zastąpić suszonymi grzybami leśnymi (np. podgrzybkami i prawdziwkami). Wcześniej trzeba je jednak namoczyć i obgotować.Źródło: Twoje Imperium