Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto przygotowane na życzenie męża i wg jego wskazówek. Połączenie cienkiego ciasta kruchego z kwaskowatym rabarbarem. Polecam :)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5964
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 767
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 825
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5964
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 767
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 825
Składniki
Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy cienko w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania drugiej części.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na kruche ciasto w blaszce.
Druga część ciasta kruchego rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości ok. 1-2 cm, z których układamy kratkę na rabarbarze. Ciasto pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach po czym zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)