Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka z czereśniami na maślance"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 680
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 200
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 52
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 233
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 371
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 680
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 200
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 52
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 233
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 371
Składniki
Czereśnie dobrze osusz na papierowym ręczniku. Kawę rozpuść w odrobinę wrzątku. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj razem z cukrem, cukrem waniliowymi i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbij po jednym jajku. Dosyp mąkę ziemniaczaną. Wlej maślankę, rozpuszczoną kawę oraz aromat migdałowy. Dodaj skórkę z cytryny. Całość dobrze utrzyj mikserem.
Odłóż 2 łyżki mąki pszennej, a resztę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Przygotowane wcześniej czereśnie oprósz odłożoną mąką, połącz z ciastem. Blachę (24x24 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz bułką. Wyłóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę.
Upieczone ciasto lekko przestudź w formie, następnie przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem. Pokrój na kwadratowe porcje. Podawaj np. z lodami.
ok. 20 minut. Pieczenie ok. 1 godziny, 1 porcja 250 kcalŹródło: Tina