Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem cytrynowo-miętowy"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Cytryny polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Każdą przekrój na pół. Z połówek cytryn ostrożnie wydrąż miąższ i wyciśnij z niego sok. Proszek budyniowy wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Budyń przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Zimny budyń utrzyj na puszysty krem z masłem roślinnym oraz kilkoma kroplami miętowymi (ew. posiekaną świeżą miętą). Wydrążone połówki cytryn oraz krem włóż do lodówki na około godziny.
Schłodzony krem przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Do każdej z wydrążonych połówek cytryn wyciśnij po sporej rozetce kremu. Deser udekoruj np. listkami świeżej mięty albo skórką z cytryny pokrojoną w cieniutkie paseczki.Źródło: Naj