Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej pory u mnie w domu królowała tradycyjna kremówka z jasnym, waniliowym kremem. Jednak postanowiłam nieco zaszaleć i zmienić nieco smak. Dodając kawę rozpuszczalną do kremu nie tylko zmieniłam wygląd, ale również aromat i smak deseru. Kremówka kawowa to wyśmienity deser, który zaskoczy gości i sprawi, że prędko nie zapomną tego ciasta.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22434
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14504
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4483
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43629
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 563
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 536
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22434
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14504
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4483
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43629
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 563
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 536
Składniki
Ciasto francuskie dzielimy na pół. Pieczemy pojedynczo obydwa płaty ciasta przez 15 minut w 190 stopniach. Studzimy. W 500 ml mleka rozpuszczamy cukier, masło i kawę rozpuszczalną. Doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki i żółtka. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 100 g cukru pudru i śmietanfix. Miksujemy. Na pierwszy płat ciasta układamy krem kawowy. Następnie bitą śmietanę. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Zapraszam do mojego bloga !