Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej pory u mnie w domu królowała tradycyjna kremówka z jasnym, waniliowym kremem. Jednak postanowiłam nieco zaszaleć i zmienić nieco smak. Dodając kawę rozpuszczalną do kremu nie tylko zmieniłam wygląd, ale również aromat i smak deseru. Kremówka kawowa to wyśmienity deser, który zaskoczy gości i sprawi, że prędko nie zapomną tego ciasta.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 119
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 54
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 102
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 119
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 54
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 102
Składniki
Ciasto francuskie dzielimy na pół. Pieczemy pojedynczo obydwa płaty ciasta przez 15 minut w 190 stopniach. Studzimy. W 500 ml mleka rozpuszczamy cukier, masło i kawę rozpuszczalną. Doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki i żółtka. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 100 g cukru pudru i śmietanfix. Miksujemy. Na pierwszy płat ciasta układamy krem kawowy. Następnie bitą śmietanę. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Zapraszam do mojego bloga !