Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kremówka na cieście francuskim"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 666
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 666
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i pozostaw w pokojowej temperaturze 20–25 minut, aby rozmarzło. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, 10 dag owoców zmiksuj na gładko, mus przetrzyj przez gęste sitko. Żelatynę wymieszaj z 3–4 łyżkami zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Serek mascarpone wymieszaj z musem truskawkowym, cukrem i 3 łyżkami soku cytrynowego.
Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając, ostrożnie połącz z kremem. Śmietanę ubij na sztywno, domieszaj do kremu. Odstaw go w chłodne miejsce, by lekko stężał. W tym czasie ciasto przenieś na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkuj, potnij na 3 równe paski o wymiarach 13 x 30 cm. Ułóż je na dużej blasze przykrytej pergaminem. Zachowaj spore odstępy. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz ok. 25 minut. Wystudź.
Pozostałe truskawki pokrój w plasterki. Placki przełóż owocami oraz tężejącym kremem. Z cukru pudru i reszty soku cytrynowego utrzyj gęsty lukier. Posmaruj nim wierzch ciasta. Wstaw je do lodówki na ok. 2 godzin. Przed podaniem kremówkę udekoruj np. truskawkami pokrojonymi na połówki.
ok. 1 godziny. Chłodzenie ciasta ok. 2 godzin. 1 porcja ok. 190 kcal.Źródło: Tina