Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremówka śmietanowo-czekoladowa"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 60
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 60
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń. Pozostaw w pokojowej temperaturze ok. 10 minut, aby rozmarzło. Potem lekko je rozwałkuj. Potnij na dwa równe placki. Przełóż na dwie blachy wyłożone pergaminem.
Mielony cynamon wymieszaj z 6 łyżkami cukru. Ciasto posmaruj wodą. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Posyp mieszanką cukru i cynamonu. Blachy z plackami kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz po ok. 15 minut.
W tym czasie przygotuj czekoladowy krem do tortów – zwykle zawartość torebki wystarczy zmiksować z jogurtem naturalnym albo zimnym mlekiem. Placki wyjmij z piekarnika, wystudź.
Przełóż kremem czekoladowym. Lekko dociśnij.
Śmietanę wymieszaj z resztą cukru, cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Ubij mikserem na sztywno. Bitą śmietanę połącz z sherry (ew. innym mocnym alkoholem). Krem śmietanowy przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Wyciśnij małe rozetki na wierzch ciasta – ciasno jedna obok drugiej. Kakao wymieszaj z odrobiną cynamonu. Przesiej przez sitko wprost na wierzch ciasta. Do czasu podania przechowuj w lodówce.
ok. 20 minut
Pieczenie ok. 30 minut
porcja ok. 270 kcalŹródło: Tina