Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto na urodziny...tak było w moim przypadku, wszystkim smakowało :)
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 657
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 183
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 657
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 183
Składniki
BISZKOPT: - 5 jajek, - 1/2 szlkanki maki pszennej, -1/2 szlkanki maki ziemniaczanej,- 3/4 szklanki cukru, -1 łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno dodać cukier i po jednym żółtku ciągle ucierając, na koniec dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na blachę (30cmx26 cm) i upiec ok 25-30 minut w temp. 180C. KRUCHE CIASTA(PRZEPIS NA DWA PLACKI): - 1 i 3/4 szlk maki krupczatki, - 1 łyżeczka sody oczyszczonej, - 3/4 szlkanki cukru pudru, -2 łyżki miodu, - 1 jajko, - 15 dkg margaryny. Wszystkie składniki zagnieść i ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Podzielić na 2 części i każdy placek piec ok 15 minut w temp. 180*C. MASA BUDYNIOWA: - pół litra mleka, - po jednej łyżce: mąki ziemniaczanej, pszennej i budyniu waniliowego, -5 łyżek cukru,- cukier waniliowy,- kilka kropel olejku waniliowego. Z pół litra mleka odlać pół szklanki i w niej rozpuścić maki i budynie, całość wlać do gotującego się mleka. Do ciepłego jeszcze budyniu dać margarynę i rospuścić ja w nim. Jeszcze ciepłą masą przełożyć ciasta. Ułożenie: ciasto kruche- połowa budyniu- biszkopt-połowa budyniu- ciasto kruche.