Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Królewiec biszkoptowo-miodowy"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 50
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 196
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 137
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 50
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 196
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 137
Składniki
Ciasto miodowe (na blaszkę 20 x 36 cm)
na ciasto miodowe zagniatam i dzielę na 2 części. Rozwałkowuję je, nakłuwam widelcem i piekę 12-15 min w temp. 170oC.
Biszkopt: białka ubijam z solą, dodaję cukier. Stale ubijając, dodaję po żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam. Piekę 30 min w temp. 160-170oC.
Krem: połowę mleka gotuję z cukrami. Z resztą mleka mieszam mąki i łączę z gotującym się mlekiem. Dodaję masło i miksuję. Ciasta, powidła i krem przekładam na przemian.
90 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 16-18 porcji.Źródło: Kobieta i życie