Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny torcik na bazie kaszy jaglanej wypełniony pysznymi brzoskwiniami oraz zwieńczony krążkiem czekolady :)
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 45
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 45
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Składniki
Kasza jaglana: Kaszę przepłukać w wrzącej wodzie. Zalać w rondelku mlekiem dodać sól oraz ekstrakt z wanilii i gotować około 17 minut. Gdy kasza będzie miękka zdjąć z ognia i dodać cukier oraz masło i skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia. 500 g kaszy odłożyć w miseczce przykrytej folią do lodówki.
Spód: Kaszę oraz twaróg, jajka, mąkę migdałową oraz siemię zmiksować do połączenia. Wylać na tortownicę o średnicy 24 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia - same dno. Piec w temp 180 przez 50 minut. Od razu wyjąć i wyciągnąć z tortownicy.
Masa jaglana: 500g wcześniej odłożonej do lodówki kaszy wkładamy do miseczki. Dodajemy brzoskwinie oraz sok. Mieszamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do połączenia.
Wykonanie: W tortownicy umieszczamy specjalna foremkę którą zalewamy masą jaglaną i przykrywamy gotowym spodem. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie odwracamy formę spodem na dół i ściągamy foremkę wraz z tortownicą. Zagłębienia wypełniamy dwoma łyżeczkami brzoskwiń pokrojonych w kostkę oraz zalewamy puree brzoskwiniowym. Dodajemy na każdy kawałek kółeczko z czekolady oraz połówkę brzoskwini.