Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza szarlotka jaka jadlam....na super kruchym ciescie;)
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 181
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 29
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 181
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 29
Składniki
Miękkie masło siekamy z mąką, cukrem ,cukrem waniliowym,smietana i proszkiem do pieczenia. Gdy połączymy już składniki dodajemy jajka i wyrabiamy szybko gładkie i jednolite ciasto. Formujemy zgrabną kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę, wrzucamy je do garnuszka, dodajemy cukier i cynamon i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aby jabłka zmiękły
Ciasto po schłodzeniu dzielimy na dwie części jedną nieznacznie większą od drugiej. Mniejszą część chowamy ponownie do zamrażalnika. Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na okrągły placek trochę większy od średnicy blaszki, tak aby po włożeniu do formy otaczał również jej brzegi do połowy wysokości. Na ciasto układamy ostudzone jabłka. Następnie wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je bezpośrednio na jabłka na grubych oczkach tarki. Ciasto rozprowadzamy równomiernie.( kiedy m,i sie nie chce robie kruszonke zamiast tarcia na tartce).
Piekarnik nagrzewamy do 180oC i pieczemy ciasto przez 50-60 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem