Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach delikatne ciasteczka przełożone masą orzechowo-kajmakową
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 94
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 94
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Wychłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i foremką wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
Masło ucieramy na puch, dodajemy 3 łyżki kakao oraz kilka łyżek masy orzechowej kajmak i jeszcze raz dokładnie ucieramy. Ciastka po upieczeniu studzimy, rozkładamy w pary. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy krem i lekko dociskamy drugą połową.
Na wierzch ciasteczek nakładamy lukier i posypujemy drobno posiekanymi orzechami (w moim przypadku kamyczkami czekoladowymi).