Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A dziś przedstawiam szybkie w przygotowaniu i równie ekspresowo znikające ze stołu kruche ciasteczka, które mogą być słodką alternatywą lub sąsiedztwem dla pierniczków. I zapewniam, że sięgnie po nie każdy i dzieci i dorośli. Bo kto nie skusi się na takie ciasteczko, no kto? A jeśli nie masz takiej foremki w kształcie liścia – nie przejmuj się! Ciasteczka w formie kółek czy gwiazdek będą smakowały równie pysznie!
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1803
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8370
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 752
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253427
Polecam.
Odsłon: 1458
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1803
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8370
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 752
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253427
Polecam.
Odsłon: 1458
Składniki
Przygotuj mąkę, cukier i orzechy w misce. Zimne masło pokrój w grubszą kostkę. Dodaj do sypkich składników. Dodaj zimne jajko i zacznij ugniatać szybkimi ruchami do uzyskania jednolitego ciasta. Zawiń w folię i włóż na chwilę do lodówki. ciasto możesz również wyrobić używając malaksera, użyj wtedy pulsacyjnego biegu by kontrolować konsystencję ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż dużą, płaską blachę papierem do pieczenia. Przygotuj foremkę do wykrajania ciastek – listki, kółka, gwiazdki lub inne, Twoje ulubione kształty. Wysyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Postępuj szybko, żeby ciasto nie było ciepłe. Wykrój kształty ciastek i układaj je na blaszce. Małe kawałeczki, z których nie wykroisz już kształtu zwiń w małe kulki i spłaszcz. Piecz ciastka w 180 stopniach Celsjusza około 10-12 minut do czasu aż zarumienią się.
Wyjmij ciastka na kratkę i przestudź. Rozpuść pokrojone z grubsza czekolady w kąpieli wodnej* i zanurzaj ciasteczka do połowy w czekoladzie. Odkładaj na kratkę do czasu aż czekolada stężeje. Póki nie jest stała możesz posypać ją mielonymi orzechami. (Jeśli Ci się spieszy włóż je do lodówki – będą gotowe po kilkunastu minutach). I gotowe!
*Aby roztopić czekoladę w kąpieli wodnej użyj niewielkiego garnka oraz większej, szklanej miski. Nalej niewielką ilość wody do garnka, włącz na niewielki gaz. Połóż miskę na garnku w taki sposób alby jej dno było nad wodą. Wsyp okrojoną z grubsza czekoladę i powoli podgrzewaj na małym ogniu. Zajmie to około 3-5 minut.