Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis z zapisków mojej mamy, z PRL'u, z czasów, gdy sklepy świeciły pustkami i pomimo tych braków można było w domu wyczarować coś pysznego. Serdecznie polecam :-)
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2850
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3924
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 639
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3857
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2850
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3924
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 639
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3857
Składniki
Do miski odmierzamy 2 szklanki mąki, dodajemy kostkę miękkiego masła, w kawałkach, 3 łyżki śmietany i suche drożdże i wszystko mieszamy w misce. Następnie przerzucamy ciasto na blat i zagniatamy. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie na dość cienki placek. Ciasto nie może być rozwałkowane zbyt grubo, ponieważ jeszcze urośnie. Dlatego staramy się rozwałkować tak cienko jak to możliwe. Przy wałkowaniu podsypujemy mąką, po wierzchu ciasta też. Następnie ciasto tniemy na pasy, a następnie w kwadraty o wymiarach ok. 2 cm x 2 cm. Ścinki zbieramy na bok. Z tych kwadratów powstanie półtorej blachy ciasteczek, pozostałe pół blachy wytwarzamy ze ścinków ciasta, które zagniatamy i znów dzielimy na kwadraty. Na środek kwadratu nakładamy łyżeczką porcję marmolady. Ciasteczka tworzymy w bardzo prosty sposób, po prostu łapiemy dwa przeciwległe rogi i sklejamy je, a następnie lekko dociskamy w dół i ciastko gotowe. Ważne by dobrze docisnąć te rogi, bo ciastka lubią otwierać się w trakcie pieczenia. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od góry i pieczemy przez ok. 17 minut z termoobiegiem. Mają się upiec na złoto. Po upieczeniu jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem, studzimy na kratce. W czasie, gdy piecze się pierwsza blacha, druga jest do połowy zapełniona z pierwszego wałkowania, ścinki zagniatamy, wałkujemy, tniemy pasy, kwadraty, marmolada i mamy brakujące pół blachy. Smacznego :-)