Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy placek z czereśniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 82
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 40
Polecam.
Odsłon: 371
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3643
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 82
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 40
Polecam.
Odsłon: 371
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3643
Składniki
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i waniliowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/3 wrzucamy do zamrażarki. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
Pianka budyniowa- Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Kiedy cukier się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas kwadratowa o boku 22 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.
Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy piankę. Na piance układamy dość gęsto czereśnie.
Na czereśnie ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kruchy placek z czereśniami i budyniową pianką gotowy!