Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ciasta to ja lubię. Proste a konkretne. Udekorowane budyniem smakuje jeszcze lepiej. Kruche ciasto z budyniem jest idealnym pomysłem na ciasto niedzielne.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Składniki
Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy jajko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na wymiary blaszki około 25 cm x 21 cm. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Każdą część pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń: W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem.Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę w proszku. Energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Budyń odstawiamy na kilka minut.
Lekko gęsty wylewamy na jedno ciasto. Przykrywamy drugim. Ciasto wstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy.
Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukrem dekorujemy ciasto według uznania i dekorujemy posypką. Gotowe!