Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche ciasto z gruszkami"
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 54
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2065
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 18
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 96
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 37
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 54
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2065
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 18
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 96
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 37
Składniki
Na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Na środku utwórz dołek i wlej do niego rozbite jajka. Następnie dodaj pokrojone na kawałki miękkie masło. Ze wszystkich składników zagnieć sztywne ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki.
Przygotuj krem makowy. Wymieszaj w rondelku mleko, mak, cukier oraz 2 łyżki masła. Gotuj przez chwilę, a kiedy masa ostygnie, zagęść ją tartym piernikiem. Obierz gruszki, pokrój je w plastry i pokrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
Ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj je na placek wielkości blachy i rozłóż w niej. Na warstwie ciasta rozsmaruj krem makowy i poukładaj na nim plastry gruszek. Posmaruj miodem wymieszanym z łyżką roztopionego masła. Wstaw placek do piekarnika i piecz ok. 30 minut w temperaturze 175 °C.
Czas przygotowania: 60 min. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: 395 kcalŹródło: Na żywo