Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy szarlotka może być smaczna i zdrowa? Oczywiście! Wystarczy, że użyjecie zdrowszych zamienników białego cukru i mąki. Ewa Wachowicz zdradziła nam przepis na ten wypiek w 399 odcinku programu "Ewa Gotuje".
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 173
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1336
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 173
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1336
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić, dodać połowę ksylitolu i posiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut wstawić do lodówki.
Jabłka pokroić w kostkę, gniazda nasienne usunąć. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dosypać resztę ksylitolu. Delikatnie zmiksować.
Zimne ciasto zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem.
Do jabłek dodać pianę. Wymieszać i przełożyć na ciasto. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów. Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.