Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto z kremem i agrestem"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Agrest umyj, osusz i usuń szypułki. Maliny umyj, delikatnie zanurzając je w miseczce z wodą, osusz.
Do przesianej mąki dodaj zimne, pokrojone w kawałki masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, żółtko oraz wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok. 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki prostokątnej formy. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz przez 10 min w 180°C, później usuń papier i piecz 5 min. Wyjmij, wystudź.
Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Do naczynia przełóż żółtka, dodaj oba cukry, ubij mikserem lub trzepaczką na kogel-mogel. Na koniec dodaj mąkę, starannie wymieszaj. Do kogla-mogla cienkim strumieniem wlej gorące mleko, zmiksuj. Następnie przelej do rondla, mieszając trzepaczką gotuj, aż krem zgęstnieje. Wystudź.
Na zimny spód wylej krem, na wierzchu ułóż maliny i agrest. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie