Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to obowiązkowa pozycja w moim domowym menu w sezonie na rabarbar. Słodycz ciasta przełamuje kwaśny posmak rabarbaru. Ciasto w sam raz do przysłowiowej niedzielnej kawki. Proste do zrobienia a dodatkowo niedrogie. Kiedy nie mam pomysłu na coś słodkiego to takie ciacho z dodatkiem ulubionych owoców zaspokaja potrzebę uzupełnienia cukru w organizmie. Jestem troszkę łasuchem, no cóż…ale są tam owoce, więc ciasto zaliczam do tych zdrowych jak coś.
Polecam.
Odsłon: 674
Polecam.
Odsłon: 674
Składniki
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam ugniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Czasami uciekam się do szybszej metody chłodzenia w zamrażalniku. Wolę jak druga część ciasta jest sztywniejsza, to lepiej się ją ściera na tarce. Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rabarbar obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki ok. 1 cm. Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier i kolejno cukier wanilinowy, dwa budynie i na koniec pół szklanki oleju. Dokładnie zmiksowałam i wylałam na podpieczony jeszcze ciepły spód. Na masę wyłożyłam rabarbar i na to starłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.
Kiedy ciasto już się upiekło i wystygło oprószyłam cukrem pudrem.