Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Oto jedna z moich propozycji na takie ciacho. Bardzo delikatne ciasteczko rozpływające się w ustach.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15016
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1214
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1334
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 211
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15016
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1214
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1334
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 211
Składniki
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane śliwki skórką do spodu. Na śliwki wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.