Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Oto jedna z moich propozycji na takie ciacho. Bardzo delikatne ciasteczko rozpływające się w ustach.
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 59
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 485
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 73
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 59
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 485
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 73
Składniki
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane śliwki skórką do spodu. Na śliwki wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.