Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, szybkie w przygotowaniu inuwielboane przez dzieci
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1296
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1740
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 137
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 538
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1296
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1740
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 137
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 538
Składniki
Do miski przełożyć mąkę , pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek). Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.