Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche orzechowe ciasto"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1134
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1134
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj 15 dag cukru, sól i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy wbij 1 jajko i szybko zagnieć rękoma kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 1 godz.
W tym czasie orzechy włoskie oraz laskowe grubo posiekaj. W rondlu skarmelizuj pozostały cukier. Wsyp do niego posiekane orzechy, dokładnie wymieszaj. Następnie powoli wlewaj śmietanę kremówkę i mieszaj cały czas, aby połączyła się z karmelem. Zdejmij rondel z ognia, przestudź masę orzechową.
4/5 ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Tortownicę o śr. 31 cm natłuść i wysyp mąką. Spód i brzegi wylep plackiem. Wyłóż przestudzoną masę orzechową.
Resztę ciasta rozwałkuj, powycinaj z niego ozdoby. Ułóż je na orzechach, posmaruj rozmąconym jajkiem. Placek piecz 30 min w 175 st., a potem 15 min w 150 st. Schładzaj kilka godzin. Ew. posyp cukrem pudrem i podawaj z bitą śmietaną.Źródło: Tina