Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krucho-drożdżowe ciastka ze śliwką"
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3488
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14775
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3488
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14775
Składniki
Mąkę, cukier puder i masło dokładnie posiekaj (na drobne grudki).
Drożdże rozetrzyj ze śmietaną i dodaj do mąki z masłem i cukrem. Wbij jajka, wsyp cukier waniliowy i sól. Zagniataj gładkie ciasto, aż stanie się elastyczne. Gdyby się bardzo kleiło, w trakcie leciutko podsypuj mąką.
Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, pokrój na ćwiartki. Wrzuć do rondelka, posyp cukrem i lekko podduś.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm. Na środek każdego wkładaj łyżką podduszone śliwki i zlepiaj przeciwległymi rogami. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy nieco podrosną, posmaruj górę roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temperaturze 180°C około 25 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu oprósz przez sitko cukrem pudrem.
Paczuszki po posmarowaniu jajkiem możesz również posypać cukrem trzcinowym.
ok. 55 minut • Porcja ok. 260 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12-16 porcji.Źródło: Kobieta i życie