Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruchy kołaczyk ze śliwkami"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1069
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 58
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 139
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1069
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 58
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 139
Składniki
Mąki wymieszaj i przesiej. Wsyp sól. Mocno schłodzone masło posiekaj. Dodaj mąki, cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny i maślankę. Szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę.
Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój w ósemki. Piekarnik nagrzej do 190oC. Na blacie rozłóż kawałek pergaminu wielkości blaszki. Rozwałkuj na nim ciasto na kształt koła, ewentualnie podsypując je odrobiną mąki. Na środku placka połóż kawałki śliwki. Krawędź ciasta (o szerokości ok. 4 cm) zawiń dookoła nad owocami, lekko dociśnij.
Placek posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Przełóż ostrożnie na blaszkę i piecz 45-50 minut.Źródło: Naj