Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Kruchy placek z czereśniami i kokosową kruszonką
  • Ciasta
  • Przepis na

Kruchy placek z czereśniami i kokosową kruszonką

14.07.2017 Odsłon: 1718
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Letni placek łączący egzotyczny zapach kokosów i sezonowe, rodzime czereśnie.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2167

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11662

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 62

do 60 min 60 min
2
Bengalski
Bengalski
Dodatki

Yello Bengal Blast

Dodatki Yello Bengal Blast

Kwintesencja i esencja, powab, urok, czar, prezencja. Przepycha po prostu. No...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 103

> 60 min >60 min
4
izaa_a
izaa_a
Desery

Babka cytrynowa

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 742677

do 60 min 60 min
1237
smaker
smaker
Przekąski

Zapiekane tortille

Przekąski Zapiekane tortille

Zapiekane tortille to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Możesz przygotować...

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Oregano
  • Kiełbasy

Odsłon: 4232

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2167

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11662

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 62

do 60 min 60 min
2
Bengalski
Bengalski
Dodatki

Yello Bengal Blast

Dodatki Yello Bengal Blast

Kwintesencja i esencja, powab, urok, czar, prezencja. Przepycha po prostu. No...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 103

> 60 min >60 min
4
izaa_a
izaa_a
Desery

Babka cytrynowa

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 742677

do 60 min 60 min
1237
smaker
smaker
Przekąski

Zapiekane tortille

Przekąski Zapiekane tortille

Zapiekane tortille to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Możesz przygotować...

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Oregano
  • Kiełbasy

Odsłon: 4232

do 30 min 30 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Kruchy placek z czereśniami i kokosową kruszonką
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • nadzienie:
  • 400ml (1 puszka) mleczka kokosowego
  • 1i ½ szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 600g czereśni
  • kokosowa kruszonka:
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 125g masła
  • dodatkowo:
  • 1 łyżka bułki tartej do posypania spodu
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania:
1

ROBIMY KRUCHE CIASTO Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę. Dodajemy cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami lub siekamy nożem, aż powstanie swego rodzaju kruszonka. Robimy z niej kopczyk, rozpłaszczamy delikatnie na wierzchu, a następnie układamy na nim zimne jajko. Teraz całość należy szybko zagnieść. Nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami, należy je sprawnie połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, gdyż wtedy nie będzie dostatecznie kruche po upieczeniu. Z ciasta formujemy kulę, rozpłaszczamy ją delikatnie na dysk i zawijamy w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie pozostałych elementów ciasta.

2

ROBIMY KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz połowę wiórków kokosowych (50g). Zagniatamy przez chwilę do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonkę mieszamy z pozostałą częścią wiórków kokosowych (50g) i chowamy do lodówki, by nie ocieplać niepotrzebnie składników.

3

ROBIMY NADZIENIE Czereśnie przekrajamy na połówki i usuwamy pestki. Umieszczamy je w durszlaku lub na sicie i tak pozostawiamy do momentu wyłożenia na ciasto.

4

Ostatnim elementem ciasta jest kokosowy budyń. Aby go ugotować wlewamy do rondla mleczko kokosowe oraz 1 szklankę zwykłego mleka i ustawiamy na niewielki ogień. Pozostałe ½ szklanki mleka mieszamy z cukrem oraz proszkiem budyniowym tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, jednym ruchem wlewamy mieszankę budyniową i jeszcze chwilę podgrzewamy, przez cały czas energicznie mieszając. Gdy oczom naszym ukaże się gęsty budyń, natychmiast ściągamy rondel z ognia. Pozwalamy mu przez chwilę przestygnąć, a następnie układamy na jego powierzchni folię lub plastikowy woreczek i pozwalamy, by przykleił się do budyniu. Zapobiegnie to powstawaniu kożucha.

5

PICHCIMY PLACEK Schłodzone ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, nakrywamy drugim arkuszem i rozwałkowujemy je na cienki placek o grubości kilku milimetrów. Układamy go w prostokątnej formie o wymiarach 20x 30cm i zrywamy górny arkusz papieru (dolny zostawiamy). Dno formy wylepiamy dokładnie ciastem, aby nie wystawało na brzegi i by na całej powierzchni miało jednakową grubość. Tak przygotowany spód schładzamy ponownie w lodówce przez 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę wyciągamy z lodówki i dokładnie, gęsto nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy go na górną półkę piekarnika na 25 minut, do wstępnego podpieczenia. Po tym czasie wyciągamy ciasto i odstawiamy na 15-20 minut do przestygnięcia.

6

Temperaturę piekarnika zwiększamy do 180 stopni. Podpieczony spód oprószamy łyżką bułki tartej, która wchłonie nadmiar wilgoci z górnych warstw ciasta, a następnie układamy czereśnie, rozcięciami do góry. Na owoce wykładamy budyń, rozprowadzając dokładnie na całej powierzchni, a wierzch posypujemy schłodzoną kokosową kruszonką.

7

8

Gotowy placek wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. W tym czasie kruszonka powinna pięknie się zarumienić, a wnętrze ciasta wydać intensywny, maślano-kokosowy zapach. Upieczony placek zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy wierzch cukrem pudrem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki