Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruchy torcik „Jabłkowe róże”"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10057
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 947
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 301
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10057
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 947
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 301
Składniki
ok. 60 minut
Rozgrzać piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Połączyć mąkę z cukrem pudrem, kostką do pieczenia Kasia, jajkiem i żółtkiem. Zagnieść ciasto.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry, włożyć do wrzątku, dolać sok z cytryny i gotować 2-3 minuty (nie doprowadzić do wrzenia, jabłka mają być miękkie).
Tortownicę (śr. 30 cm) wysmarować kostką do pieczenia Kasia. Ciasto rozwałkować na placek o śr. 33 cm i wylepić nim tortownicę. Brać po kilka plasterków jabłka i układać je na sobie, by zachodziły na siebie, potem zwinąć je w róże. Rozłożyć je wzdłuż krawędzi ciasta.
Piec 40-50 minut. Wystudzoną masę budyniową nakładać kupkami pomiędzy różami. Posypać cynamonem.Źródło: Życie na gorąco