Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut. 2. Przygotowujemy szablony. Potrzebne nam będzie kółko oraz dwa trójkąty: jeden większy i bardziej ostry, a drugi mniejszy. Można je wydrukować z internetu. 3. Ciasto wałkujemy. Szablony przykładamy do ciasta i nożem je obrysowujemy na cieście. Wycinamy dwa kółka, dwa trójkąty ostre oraz cztery trójkąty mniejsze. 4. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Gotowe części odkładamy do ostygnięcia.
6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia czekoladą rysujemy oczy i odkładamy do zastygnięcia.
7. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder oraz serek i ubijamy. 8. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Składamy jednorożca. Układamy jednorożca na talerzu: kółko będzie głową, trójkąt ostry posłuży jako róg, natomiast mniejsze trójkąty jako uszy. Rękawem cukierniczym wyciskamy rozetki. Następnie przykładamy pozostałe elementy. Na wierzchu ponownie wyciskamy rozetki. 9. Na koniec układamy oczy i dekorujemy różnymi dodatkami. 10. Gotowe! Smacznego!