Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9177
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1892
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3931
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 343
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 198
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 232
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9177
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1892
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3931
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 343
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 198
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 232
Składniki
1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut. 2. Przygotowujemy szablony. Potrzebne nam będzie kółko oraz dwa trójkąty: jeden większy i bardziej ostry, a drugi mniejszy. Można je wydrukować z internetu. 3. Ciasto wałkujemy. Szablony przykładamy do ciasta i nożem je obrysowujemy na cieście. Wycinamy dwa kółka, dwa trójkąty ostre oraz cztery trójkąty mniejsze. 4. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Gotowe części odkładamy do ostygnięcia.
6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia czekoladą rysujemy oczy i odkładamy do zastygnięcia.
7. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder oraz serek i ubijamy. 8. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Składamy jednorożca. Układamy jednorożca na talerzu: kółko będzie głową, trójkąt ostry posłuży jako róg, natomiast mniejsze trójkąty jako uszy. Rękawem cukierniczym wyciskamy rozetki. Następnie przykładamy pozostałe elementy. Na wierzchu ponownie wyciskamy rozetki. 9. Na koniec układamy oczy i dekorujemy różnymi dodatkami. 10. Gotowe! Smacznego!