Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie kakaowe kruche ciasto, lekko kwaskowate dzięki wiśniom.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44438
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 35
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44438
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 35
Składniki
Wiśnie rozmrozić – ja robiłam to na durszlaku (z powstałego soku można ugotować kompot). Rozmrożone wiśnie wymieszać z konfiturą wiśniową.
Z mąki tortowej, margaryny, żółtek, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia, aromatu migdałowego i kakao zagnieść kruszonkę (wygodnie w tym cieście jest to, że nie ugniata się jednolitej, zwartej masy – wystarczy połączyć składniki i stworzyć sypką kruszonkę). Kruszonkę wyłożyć na dużą blachę i lekko docisnąć palcami. Odrobinę kruszonki zostawić do posypania wierzchu.
Wiśnie wyłożyć na ciasto
Mikserem roztrzepać pianę z białek, dodać 1 szkl cukru, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i ubić na sztywną gęsto masę. Ja dodaję jeszcze kilka kropel aromatu. Pianę wyłożyć na blachę, posypać resztą kruszonki. Piec ok 40 min w 175 st. (ja ze względu na pianę piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta)