Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulebiak drożdżowy z pieczarkami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5676
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 958
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37022
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5676
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 958
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37022
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Składniki
10 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 370 kcal, cena 1,60 zł
Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj śmietanę, 1 żółtko, 1 całe jajko, mąkę, roztopione masło i odrobinę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Cebule oraz pieczarki pokrój, podsmaż na oleju. Dodaj posiekaną kapustę, rozkruszoną kostkę bulionową oraz pieprz. Podlej wodą i ugotuj (ok. 30 min). Powstały farsz ostudź, odcedź (jeśli jest taka potrzeba), wymieszaj z pozostałymi, ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę jajkami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Pośrodku ułóż przygotowany farsz, złóż dwa boki, starannie sklej. Ułóż kulebiak na blasze (miejscem sklejenia do spodu). Posmaruj pozostałym żółtkiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Piecz kulebiak około 60 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.Źródło: Świat kobiety