Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11592
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 72
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8019
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155095
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1110
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11592
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 72
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8019
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155095
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1110
Składniki
Grzyby zalej 2 szklankami wody, odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości. Odcedź, wywar zachowaj, grzyby pokrój w paseczki. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy (bez jałowca) oraz skórkę z cytryny.
Gotuj ok. 30 min na małym ogniu.
Cebule obierz, posiekaj, usmaż na oleju. Dodaj grzyby. Przypraw do smaku i smaż razem jeszcze przez chwilę. Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą i dokładnie wymieszaj.
Przypraw szczyptą jałowca, solą oraz pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Kiedy kapusta będzie zimna, domieszaj orzechy i jajka na twardo.
Ciasto lekko rozwałkuj, odkrój cienki pasek. Na środek placka nałóż farsz. Zwiń, formując rulon. Zlep. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, ponakłuwaj, by farsz mógł parować podczas pieczenia.
Z resztek ciasta wytnij ozdoby, ułóż na kulebiaku. Kulebiak umieść w formie wyłożonej pergaminem. Piecz 30 min w temp. 200°C. Ostudź, ew. zamroź.
120 min (bez moczenia grzybów); Cena porcji: ok. 2 zł; Porcja: 320 kcal.Źródło: Naj