Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kultowe ciasto z dawnych lat, czyli wuzetka, która królowała niegdyś na wszystkich przyjęciach i większych uroczystościach rodzinnych. Zrób przyjemność swojej babci z okazji jej święta i przygotuj pyszny deser, który przywoła stare, dobre wspomnienia.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
Do miski wbij jajka, wsyp cukier. Składniki zmiksuj na puszystą pianę.
Mąkę połącz ze skrobią ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszaj.
Suche składniki przesiej do mokrych składników. Ciasto wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj rozpuszczone, przestudzone masło. Składniki ponownie wymieszaj łyżką.
Blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Biszkopt kakaowy piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na pół, tak aby uzyskać dwa blaty ciasta równej wysokości.
W miseczce połącz ciepłą wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gotowym ponczem nasącz dwie części biszkoptu.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę 36% przełóż do wysokiego naczynia. Ubij na puszystą pianę razem z cukrem pudrem. W trakcie miksowania do ubitej śmietany dodawaj po łyżce schłodzonej śmietany 18%. Następnie dodaj lekko ciepłą żelatynę. Składniki zmiksuj do połączenia.
3/4 kremu śmietankowego wyłóż na pierwszy blat ciasta. Powierzchnię wyrównaj. Warstwę kremu przykryj drugim blatem nasączonego biszkoptu. Ciasto wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę czekoladową na wuzetkę. Do rondelka przełóż 100 g masła. Dodaj mleko, cukier i kakao. Składniki podgrzewaj do rozpuszczenia. Gorącą polewę odstaw na około 10 minut do przestudzenia (od czasu do czasu przemieszaj polewę w garnku).
Schłodzoną wuzetkę wyjmij z lodówki. Polewę rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta.
Pozostały krem śmietankowy przełóż do rękawa cukierniczego. Zrób ozdobne beziki na górze wuzetki.
Gotową wuzetkę ponownie wstaw na 3-4 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto pokrój w kostkę i serwuj na talerze.