Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-02-2023
Kołacze (kurtoszkołacz, kürtöskalács) to węgierskie ciasto w kształcie walca. Od kilku lat są w Polsce niezwykle popularne i nie ma się czemu dziwić - są przepyszne! Tradycyjnie, powinny być wypiekane na ogniu, ale w domowych warunkach można upiec je w piekarniku.
Formy do pieczenia kołaczy
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 321
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 722
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 741
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 321
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 722
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 741
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Składniki
Ciasto: Mleko podgrzewamy - powinno być lekko ciepłe. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru. Zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy. Mieszamy mąkę, masło, jajka, sól, cukier i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.
Do pieczenia użyłam specjalnych form do kołaczy - można bez problemu kupić je w internecie. Można użyć także drewnianych wałków, ale musiałyby mieć podpórkę, na której je położycie. Porcje ciasta wałkujemy i rozciągamy w cienkie paski. Zawijamy je wokół natłuszczonej formy.
Następnie lekko dociskamy (wałkujemy formą jak wałkiem do ciasta).
Kołacze umieszczamy na stojaku. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 18 minut. Co 6 minut obracamy formy o 1/3 obrotu, aby upiekły się równomiernie.
Po upieczeniu kołacze znów smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze. Podajemy na gorąco!