Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łaciata rolada"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1411
Polecam.
Odsłon: 217
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 21
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 245
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7982
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1411
Polecam.
Odsłon: 217
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 21
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 245
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7982
Składniki
Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj obie mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Do 1 ciasta dodaj kakao, wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciemnego ciasta łyżką zrób kilka kleksów. Piecz 4 min w temp. 170°C.
Jasne ciasto rozsmaruj w wolnych przestrzeniach pomiędzy ciemnym. Piecz ok. 10 min. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.
Budyń wymieszaj z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony budyń. Gotuj aż zgęstnieje. Do zmiksowanej margaryny dodawaj po 1 łyżce wystudzonego budyniu.
Ciasto posmaruj kremem i zwiń. Wstaw do lodówki. Dżem podgrzej a następnie przetrzyj przez sitko. Posmaruj nim wierzch ciasta.
50 minut. Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie