Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, lekkie i bardzo łatwe ciasto z sezonowymi owocami
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85035
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2347
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9870
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3713
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6963
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85035
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2347
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9870
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3713
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6963
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli, kiedy masa zacznie robić się sztywna rozpocznij dodawanie partiami cukru. Nie dodaj następnej partii dopóki poprzednia się nie rozpuści. Podaną ilość cukru można podzielić na 3-4 części. Dodaj żółtka i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlej olej, całość na raz ale dosyć wąską strużką żeby piana nie opadła. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsypuj partiami do ubitej masy, mieszając szpatułką. Nie za długo bo piana opadnie i ciasto będzie ciężkie.
Przełóż do tortownicy o średnicy 22-24 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Piekarnik rozgrzej do 175°C i piecz przez ok. 50 min lub do suchego patyczka.