Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, lekkie i bardzo łatwe ciasto z sezonowymi owocami
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5658
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8887
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7924
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5442
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5658
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8887
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7924
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5442
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli, kiedy masa zacznie robić się sztywna rozpocznij dodawanie partiami cukru. Nie dodaj następnej partii dopóki poprzednia się nie rozpuści. Podaną ilość cukru można podzielić na 3-4 części. Dodaj żółtka i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlej olej, całość na raz ale dosyć wąską strużką żeby piana nie opadła. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsypuj partiami do ubitej masy, mieszając szpatułką. Nie za długo bo piana opadnie i ciasto będzie ciężkie.
Przełóż do tortownicy o średnicy 22-24 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Piekarnik rozgrzej do 175°C i piecz przez ok. 50 min lub do suchego patyczka.