Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekki biszkopt ze śliwkami"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól oraz sok z cytryny, ubij mikserem na sztywną pianę. Do miękkiego masła wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz skórkę otartą z cytryny, utrzyj mikserem na jasną masę.
Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku a następnie łyżka po łyżce suche . Na koniec dodaj ubitą pianę. Całość delikatnie wymieszaj.
Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej przygotowane ciasto i ułóż na nim śliwki (możesz je ustawić pionowo lub poziomo, rozcięciem do góry). Piecz 40-50 minut do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C.
80 minut. Porcja: 340 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie