Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na lekki i pyszny deser przygotowany bez dodatku cukru. Tworzą go warstwy o dwóch smakach: kokosowym oraz kakowym. Pierwsza jest delikatna i kremowa, a drugą stanowi pożywna nocna owsianka. Deser jest posty i szybki w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska lub drugie śniadanie do pracy.
Składniki
Erytrytol mielimy na cukier puder w młynku do kawy. Kostkę czekolady ścieramy na wiórki.
Następnie przygotowujemy dwie miseczki. Do pierwszej dodajemy serek homogenizowany, pastę kokosową, 100 g jogurtu naturalnego, wiórki kokosowe oraz 1 łyżkę zmielonego erytrytolu*. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do drugiej wsypujemy płatki owsiane i kakao, dodajemy pozostałą część jogurtu naturalnego oraz erytrytol i mieszamy. * Jeśli lubicie bardziej słodkie desery, to dodajcie więcej erytrytolu lub ulubionego słodzika.
Do pucharków lub szklanek wykładamy część masy kokosowej, następnie masę owsiano - kakaową, a na koniec drugą część masy kokosowej. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Desery wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc), aby płatki owsiane odpowiednio zmiękły.
Jeśli chcenie zabrać deser do pracy, to przygotujcie go w słoiczku lub plastikowym pojemniku.