Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekki deser z owocami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 274
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1118
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 274
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1118
Składniki
Utrzyj krem z masła i cukru. Dodaj twaróg i wymieszaj. Mieszając, stopniowo dodaj żółtka, wlej śmietanę i dodaj aromat waniliowy lub cukier wanilinowy. Wsyp rodzynki, skórkę kandyzowaną, posiekane pistacje, migdały i wymieszaj.
Namocz żelatynę na 20 minut w zimnej wodzie. Następnie rozgrzej ją w kąpieli wodnej (nie gotuj), aż się rozpuści. Gdy wystygnie i zacznie tężeć, dodaj ją do mieszanki twarogowej.
Przełóż mieszankę do wysokiego naczynia o wysokości ok. 14 cm i szerokości 15 cm, wyłożonej płócienną ściereczką. Wygładź powierzchnię, przykryj gazą i małym talerzykiem, aby obciążyć. Postaw naczynie na talerzu i wstaw do lodówki minimum na 6 godzin.
Wyjmij deser na talerz i zdejmij gazę. Owoce kandyzowane pokrój w cienkie plasterki i rozłóż je na obwodzie. Resztę owoców pokrój w romby i udekoruj deser według swej inwencji. Czas przygotowania: 50 minut
Cena porcji: ok. 5,5 zł. Kalorie: porcja 460 kcalŹródło: Na żywo