Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowy biszkopt przekładany delikatnym pomarańczowym kremem z kawałkami czekolady. Jest wyjątkowo lekki i delikatny. Sprawdzi się idealnie na słodkie Walentynki.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 307
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1330
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 855
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 96
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 81
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 307
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1330
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 855
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 96
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 81
Składniki
Przepis na biszkopt jest na tortownicę 22cm, ja robiłam w formie w kształcie serca. Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem i kakao. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części. Krem. Przepis na orange curd: www.smaker.pl/przepisy-desery/przepis-orange-curd-pyszny-krem-pomaranczowy,1952773,sprytnachochla.html?p=1676019650 Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy serek mascarpone i orange curd. Na mniejszych obrotach miksujemy. Jeśli chcecie, aby masa była bardziej gęsta, można dodać do niej łyżkę żelatyny (rozpuszczonej w wodzie). Odkładamy 1/3 masy (będzie na górę). Do pozostałych 2/3 masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i delikatnie mieszamy.
Biszkopt nasączamy wodą z alkoholem. Układamy: biszkopt, połowa masy z czekoladą, biszkopt, połowa masy z czekoladą i znów biszkopt. Masą bez czekolady smarujemy górę (na dodałam różowy barwnik, aby ciasto było bardziej walentynkowe). Dekorujemy dowolnie. Odkładamy do lodówki na noc, aby masa bardziej stężała.