Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające ciasto kokosowo-cytrynowe idealne na Sylwestra i Nowy Rok
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 470
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 445
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 43
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 75
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 470
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 445
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 43
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 75
Składniki
Biszkopt: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana zacznie się robić biała, rozpocznij dodawanie cukru. Dodaj stopniowo po jednej łyżce, nie dodawaj kolejnej porcji zanim poprzednia się nie rozpuści. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, miksuj jeszcze przez chwilę. Odstaw mikser. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiej do miski z ubitymi jajkami i wymieszaj delikatnie szpatułką. Gotowe ciasto przelej do blaszki 21×21, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj ani nie smaruj tłuszczem, w przeciwnym razie biszkopt może opaść. Piecz przez ok. 25 min w temp. 160°C, do suchego patyczka. Ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie odkrój nożem od brzegów blaszki i podziel na dwa blaty. Górę polecam również odkroić, dzięki temu ciasto będzie bardziej równe.
Masa kokosowo-cytrynowa: Galaretkę zalej szklanką gorącej wody i mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia, potrwa to ok. 2 godziny. Wiórki zalej jogurtem naturalnym i odstaw do nasiąknięcia na ok 2 godziny. Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj ją do wiórków i wymieszaj. Możesz galaretkę wstawić do lodówki, dzięki temu szybciej zacznie tężeć, trzeba wtedy skrupulatnie kontrolować czas, zaglądając do niej co 5 min. Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do miski, dodaj cukier puder i ubij na sztywną masę. Polecam schłodzić miskę oraz ubijaczki do miksera w zamrażalniku na 10 min przed rozpoczęciem ubijania, dzięki temu śmietanka szybciej się ubije. Połącz ubitą śmietankę i wiórki z galaretką. Wymieszaj przy użyciu szpatułki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dno przełóż pierwszy blat biszkoptu i wylej 2/3 masy kokosowo-cytrynowej. Przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą masę. Wyrównaj i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto schłódź w lodówce przez całą noc. Smacznego!