Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec jest dość pracochłonnym ciastem, dlatego z powodu nadmiaru obowiązków w kuchni przed Wigilią, często decydujemy się na gotowe makowce ze sklepu. Okazuje się, że makowiec można przygotować całkiem szybko i to bez nadmiernego wysiłku. Z pewnością pomoże ci robot kuchenny i puszka gotowej masy makowej. Z podanych składników przygotujesz 3 podłużne makowce.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Zacznij pracę od wykonania ciasta drożdżowego. W garnku podgrzej mleko, do miski wsyp 1 łyżeczkę cukru i rozkruszone drożdże oraz 3 łyżki mąki (odsypane od 600 g), a następnie zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wbij jajko i 4 żółtka do miseczki, utrzyj z 2,5 łyżkami cukru na gładką masę, po czym dodaj ziarnka laski wanilii lub ekstrakt, wymieszaj i odstaw. W garnku rozpuść masło i także odstaw. Do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę, sól, dolej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczone masło i po chwili mieszania wlej ubite z cukrem jajka. Niech robot wyrobi gładkie, elastyczne ciasto. Końcową pracę możesz także dokończyć ręcznie. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Białka ubij na sztywną pianę. Do miski wyłóż masę makową, dodaj do niej powidła, ekstrakt i delikatnie połącz z pianą z białek. Gotowa masa makowa jest już wystarczająco słodka, więc nie wymaga dodatkowego dosładzania.
Ciasto drożdżowe podziel na trzy części. Każdy z nich rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż masę makową, zostawiając po 1,5 cm z każdej krawędzi. Ciasno zawijaj ciasto w roladę i zlep końce ciasta, by makowiec miał zwartą formę. Każdą makową roladę owiń pergaminem lub papierem do pieczenia i zawiń końce do środka. Dzięki temu ciasto nie popęka podczas pieczenia. Przełóż makowce na czarną blachę piekarnika, odstaw na 15 minut, po czym włóż do nagrzanego pieca nagrzanego do 170°C na ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudź makowce, odwiń z papieru i posyp cukrem puder lub polej lukrem. Przechowuj przykryte ściereczką lub zamknięte w szczelnym pojemniku, by ciasto nie wyschło.