Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lodowy torcik „Bakaliowa fantazja”"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Rodzynki zalej wrzątkiem. Po 5 min osącz je na sitku. W osobnym naczyniu zalej wrzątkiem orzechy włoskie i migdały. Po 10 min osącz je na sitku. Grubo posiekaj.
Odłóż kilka bezików do dekoracji deseru, a pozostałe pokrusz dość drobno (najłatwiej zrobisz to, zamykając bezy w foliowej torebce strunowej i uderzając w nią wałkiem). 20 dag czekolady gorzkiej zetrzyj na tarce o dużych otworkach.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Wymieszaj z pokruszonymi bezami, startą czekoladą, rodzynkami oraz posiekanymi orzechami. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp kaszą. Napełnij masą. Łyżką wyrównaj wierzch. Formę przykryj kawałkiem folii aluminiowej i schowaj ją do zam rażarki na 24 godziny.
Torcik wyjmij 20 min przed podaniem. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe, przesyp je na talerzyk i wystudź. Pozostałą czekoladę połam, rozpuść, wystudź. Zdejmij obręcz z tortownicy, odkrawając torcik nożem rozgrzanym we wrzątku. Tort udekoruj bezami, polej czekoladą, posyp płatkami.Źródło: Tina