Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser, którym z łatwością można zaimponować. Chrupiąca skorupka ciasteczkowa skrywa w sobie gałkę zimnych lodów otulonych kołderką stopionej warstwy. Łatwiejsze niż myślisz ;-)
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1656
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18582
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6218
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1120
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1656
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18582
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6218
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1120
Składniki
Z kupnych lodów w kartoniku lub takich domowej roboty formujemy 4 gałki, najlepiej większe. Możemy to zrobić łyżką do lodów, ja takiej nie mam dlatego użyłam zwykłej. Gałki wstawiamy do zamrażarki na jakąś godzinę.
Lody smażone są świetnych pomysłem na wykorzystanie resztek pojedynczych herbatników czy biszkoptów, które tak często zostają nam np. po przygotowywaniu ciast. Ja wykorzystałam mieszankę herbatników i biszkoptów. Kilka sztuk wkładamy do woreczka na lód i delikatnie wałkujemy zwykłym wałkiem do ciast do uzyskania drobnych okruszków. Możemy w tym celu użyć też malaksera. Jajka w miseczce należy rozbełtać. Gałkę najpierw obtaczamy w herbatnikach, wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, obtaczamy w jajku, następnie w herbatnikach, znów chłodzimy. Należy ten proces powtarzać do zużycia jajek, mniej więcej 4-krotnie. Przed smażeniem, lody wkładamy do zamrażarki do odzyskania poprzedniej konsystencji, bardzo twardej.
Olej rozgrzewamy do mniej więcej 180 stopni. Każdą gałkę przed smażeniem trzymamy w zamrażarce. Smażymy je pojedynczo, tak aby były one całkowicie zanurzone w tłuszczu. Powinniśmy uzyskać taką zmianę koloru jak na zdjęciu, wtedy wyjmujemy i natychmiast podajemy. Smażenie trwa około 20-30 sekund.