Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowane ciasteczka"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 89
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 78
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 89
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 78
Składniki
10 dni wcześniej. Sztuka: 70 kcal; Cena sztuki: 0,30 zł.
Mąkę wymieszaj z sodą i kakao, przesiej na stolnicę. Dosyp mielone przyprawy korzenne (ew. gotową przyprawę do piernika). Wbij jajko. Dołóż miękkie masło, cukier puder oraz miód. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na porcje. Każdą rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Placki podczas wałkowania lekko podsypuj mąką, by się nie kleiły.
Z każdego placka powycinaj ciasteczka. Możesz to robić foremkami w różnych kształtach, np. serduszek, ludzików, gwiazdek, albo szklaneczką. Pierniczki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 12–15 minut. Uważaj, żeby nie piec za długo, bo pierniczki będą miały gorzkawy smak.
Pierniczki wystudź. Przechowuj je w szczelnie zamykanej metalowej puszce lub w szklanym pojemniku, aż staną się miękkie (co najmniej 10 dni). Po tym czasie lukier stop według przepisu. Wyciskając cienkie paseczki lukru, zrób dekoracyjne wzorki na pierniczkach.Źródło: Naj