Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowane ciasteczka"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Składniki
10 dni wcześniej. Sztuka: 70 kcal; Cena sztuki: 0,30 zł.
Mąkę wymieszaj z sodą i kakao, przesiej na stolnicę. Dosyp mielone przyprawy korzenne (ew. gotową przyprawę do piernika). Wbij jajko. Dołóż miękkie masło, cukier puder oraz miód. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na porcje. Każdą rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Placki podczas wałkowania lekko podsypuj mąką, by się nie kleiły.
Z każdego placka powycinaj ciasteczka. Możesz to robić foremkami w różnych kształtach, np. serduszek, ludzików, gwiazdek, albo szklaneczką. Pierniczki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 12–15 minut. Uważaj, żeby nie piec za długo, bo pierniczki będą miały gorzkawy smak.
Pierniczki wystudź. Przechowuj je w szczelnie zamykanej metalowej puszce lub w szklanym pojemniku, aż staną się miękkie (co najmniej 10 dni). Po tym czasie lukier stop według przepisu. Wyciskając cienkie paseczki lukru, zrób dekoracyjne wzorki na pierniczkach.Źródło: Naj