Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lukrowany jabłecznik"
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 188
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 329
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 620
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 188
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 329
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 620
Składniki
Jabłka obierz, pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na kawałeczki. Skrop je 4 łyżkami soku z cytryny, wymieszaj w garnku z 75 g cukru. Duś ok. 7 minut. Mąkę ziemniaczaną połącz z 3 łyżkami zimnej wody i wlej do jabłek. Mieszając, gotuj dalej przez minutę. Odstaw do wystudzenia.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło, 2 jajka i resztę cukru. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w folię i włóż ją na 30 minut do lodówki. Migdały posiekaj, rodzynki namocz w rumie i odstaw pod przykryciem. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep większą częścią ciasta (ok. 2/3). Ponakłuwaj widelcem i posyp bułką tartą.
Nadzienie z jabłek wymieszaj z migdałami oraz rodzynkami i rozłóż na dnie tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkuj na placek, przykryj nim jabłka. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym ostatnim jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz 60 minut.
Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni. Cukier puder utrzyj z resztą soku cytrynowego. Przygotowanym lukrem posmaruj jabłecznik. Zanim zastygnie, obsyp go płatkami migdałów. Podawaj z bitą śmietaną.
Czas przygotowania: 100 minutŹródło: Na żywo